Viewing entries in
Fujifilm

Fujifilm Color Science

Fujifilm Color Science

Fujifilm X-Pro2, X-H1 of GFX 50R

Wanneer Natasja vakantie heeft, probeer ik zoveel mogelijk thuis te werken. Dan verlaat ik regelmatig mijn computer om gezellig samen een bakkie koffie te drinken, liefst bij ons in de tuin. Als het even kan plan ik ook enkele dagen vrij, zodat we samen wat kunnen ondernemen.

Zo zijn we onlangs een frissen neus wezen halen in de Kasteeltuinen van Arcen. Omdat ik verwachtte mooie herfstkleuren te kunnen fotograferen, nam ik een beslissing: X-Pro2, X-H1 of GFX 50R. Ik besloot de X-Pro2 mee te nemen. Deze is lekker compact en licht en in combinatie met de XF 23 mm f/2.0 een ideale combinatie voor een mooie herfstwandeling.

Velvia Film Simulation

Zoals je misschien weet, staat Fujifilm bekend om hun kleurweergaven welke gebaseerd zijn op de Fujifilm fotorolletjes. De beelden krijgen zo een mooi analoog gevoel mee. Een van deze kleursimulaties die je kunt kiezen is Velvia. Deze versterkt de kleuren in de foto en geeft extra contrast. Om deze reden gebruik ik Velvia eigenlijk nooit. In portretfotografie wil je liever niet dat de kleuren afleiden. Bovendien worden de huidtinten dan niet mooi. Voor natuur- en landschapsfotografie is Velvia mooi in te zetten wanneer de kleuren juist het onderwerp vormen. Ideaal dus voor een een zonnige herfstwandeling.

Fujifilm Velvia Fotorolletje

Fujifilm Velvia Fotorolletje

Velvia: Bright. Bold. Brilliant.
To the discerning eye of the veteran film user, the look of Fujifilm’s Velvia preset is an unmistakable simulation. Characterized by its vivid and exaggerated interpretations of the natural world, it walks on the wilder side, enhancing almost every color in its gamut while turning up the contrast to the hyperbolical “11.”

Bron: B&H Explore

Fujifilm X-Pro2. Belichting: 1/60 sec @ f/9 ISO200. VELVIA

Capture One Fujifilm

Hoewel de JPEGs die uit de camera komen meestal al super mooi zijn, laad ik de RAW bestanden thuis in op mijn computer. Deze bestanden geven meer speelruimte, maar hebben wat bewerking nodig om net zo mooi te worden als de Fujifilm SOOC (Straight Out Of Camera) JPEGs. Zowel in Lightroom als in Capture One zijn de kleurensimulaties terug te vinden (als je met een Fujifilmcamera fotografeert). Zo bereik je snel een goed resultaat. Omdat Fujifilm een samenwerking is aangegaan met Capture One, gebruik ik dit programma vaak om de foto's de bewerken. De eindresultaten zijn namelijk mooier.

Capture One Fujifilm: o.a. kleurcontrole, structuur en verscherping zijn gewoon beter dan in Lightroom.

Klik om te vergroten:



Medium format love

Medium format love

Fujifilm GFX50R

Medium Format moeilijk? Duur? Kwetsbaar? Zeker niet met de Fujifilm GFX50R. Deze neem je gewoon mee wanneer je er een dagje op uit gaat, of zelfs op vakantie…. Ik denk dat de "R” staat voor "Reportage". Deze camera kan dus, zoals andere Medium Format cameras, prachtig presteren in de studio, maar is ook super inzetbaar tijdens een bruiloft. Als trouwfotograaf ben ik bijzonder blij met dit toestel.

Hieronder enkele beelden van een dagje strand, waar het zand me om de oren sloeg. De 50R is "weather proof". Ik ook ☺️, maar stiekem draai ik mezelf en de camera uit de wind…..

Aan de Maas

Aan de Maas

Het veerhuis in Oeffelt

Op uitnodiging van vrienden, zaten we op het terras van Het Veerhuis in Oeffelt. We genoten van een hapje en een drankje, terwijl de zon, tussen de dreigende wolken door, het landschap verwarmde. Ik laat jullie even meegenieten van het uitzicht. We kijken op de Maas en zien de kolganzen in een groepje op het water dobberen. Naast de bomenrij aan de overkant (Gennep) staan de auto's geparkeerd van de mensen die gebruik maken van de picknickbankjes. De hoofdrolspelers zijn uiteraard de paarden, waarvan de donkere silhouetten afsteken tegen het reflecterende water.

Hasselbad Xpan formaat

De uitsnede in deze plaat heeft de verhouding die we terugvinden in de Hasselblad Xpan, namelijk 65 x 24 mm. En dat levert een mooi panoramisch beeld op. In de Fujifilm GFX serie camera's kan dezelfde beeldverhouding worden gekozen. Het bovenstaande beeld is echter een uitsnede uit een standaard 3 x 2 van de Fujifilm X-Pro2. De verlaat-nooit-mijn-zijde-camera.

 

Bye bye Nikon

Bye bye Nikon

Hello Fujifilm!

Fujifilm Medium format….

Fujifilm speelde al enkele jaren lekker mee in de fotografie-markt. Met hun systeemcamera’s, dus lekker licht en spiegelloos, waren ze met name geliefd bij reportagefotografen. Omdat ik zelf zwaar geïnvesteerd had in professionele Nikon spullen, ging deze ontwikkeling grotendeels aan mij voorbij. Ik had meer met de full frame Sony’s, dan met de crop sensor Fuji’s. Maar toen introduceerden ze op Photokina 2016 iets wat écht mijn aandacht trok: de medium format GFX-50S.

via crop sensor.

De GFX was zó interessant dat ik meer wilde leren over het Fujifilm ecosysteem. Dat kon ik het beste doen door een camera uit de X-serie aan te kopen. Na mijn bezoek aan Auschwitz, waar ik met een loodzware Nikon D810 met 24-70 f/2.8 rond liep, besloot ik dat ik zo’n systeemcamera ook echt nodig had. Ik ging tegen het advies in om een XT-2 te kopen. De X-Pro2, met optische hoekzoeker, trok mij meer aan. Het toestel herinnerde mij aan de camera’s waarmee ik vroeger met fotorolletjes fotografeerden. Bovendien had ik het idee dat ik met de optische zoeker veel sneller zou kunnen anticiperen op situaties die ik wilde vastleggen. Ik was een optische zoeker gewend (die zitten immers ook in de spiegelreflexcamera’s) en kon nu tevens gebruik maken van de elektronische zoeker. Al snel begreep ik waar deze voor diende: what you see is what you get! Je ziet hoe de foto wordt, nog voor je afdrukt. De details in de hooglichten de schaduwen kun je zo mooi controleren mét de toegepaste filmsimulaties en beeldverhoudingen. Wat is dát genieten! Binnen een jaar had ik zeven Fujinon objectieven en daarbij ook een XH-1 camera …….. met grip. De Nikon heb ik sindsdien éénmaal gebruikt voor een lokaal bedrijf dat een wervingsbanier nodig had van enkele meters hoog. Daarvoor had ik de resolutie van de D810 wel nodig.

Fujifilm GFX-50R

In september 2018, dus precies twee jaar na de introductie van de GFX-50S, kwam de nieuw telg in de GFX familie naar Photokina. En uiteraard heb ik die daar ook getest. Waar ik me in 2016 nog onwennig voelde met de knoppen en het menu van de 50S, voelde ik me nu direct thuis met de GFX-50R. Het hele systeem werkt namelijk op vrijwel dezelfde wijze als mijn X-Pro2 en is alleen wat groter en ook ets zwaarder. Maar ten opzichte van de Nikon spullen voelde de camera heerlijk licht aan. En dan die beeldkwaliteit! Om van te smullen. De D810 kan er ook wat van. Deze is ook nog eens veel sneller en dus beter inzetbaar in reportagefotografie. Maar ik bedacht het volgende:

  • de snelheid van de D810 wordt geëvenaard door de XH-1.

  • met de bestandsgrootte van de D810 passen er veel minder foto’s op een geheugenkaart dan met de bestandsgrootte van de XH-1.

  • de Nikon foto’s werden door mij vaak bewerkt tot ze leken op de foto’s van Fujifilm.

  • Conclusie: ik heb de D810 helemaal niet meer nodig voor reportagewerk. Daarvoor is de lichtere XH-1 (en ook de X-Pro2) juist zeer geschikt.

maarrr waarom dan toch een Fujifilm medium format camera?

  • de Fujifilm X-serie objectieven waren te kort voor een mooie compressie in de beperkte ruimte van mijn studio: door de sensor crop, moest ik vaak uitzoomen en daarmee introduceerde ik perspectivische vertekening (schouders en ellebogen die naar de camera wezen, werden daardoor groter weergegeven dan die aan de andere kant).

  • de beeldkwaliteit van de X-serie Fuji’s was echt prachtig. Hun resolutie was goed genoeg voor prints tot en met A2-formaat, maar eigenlijk onvoldoende voor grotere formaten (lees billboards en gevelreclame).

  • in de studio was de D810 vanwege de compressiemogelijkheden en de bestandsformaten dus beter op zijn plek dan de XH-1. Maar de GFX-50R kan dit alles dus nóg veel beter!!

 

Nikon in het stof

Mijn Nikon spullen stonden na aankoop van de XH-1 een halfjaar stof te verzamelen. Ze bleven maar in die rolkoffer zitten niksen. Toen er bij aankoop van een GFX 50R een korting werd aangeboden van €1100 op een GF objectief was het dus tijd om afscheid te nemen. Mijn medium format avontuur startte op dezelfde plek waar mijn full frame carrière begon, namelijk in de winkel van Cameratools aan de Paramariboweg in Apeldoorn. Omdat de Nikon spullen voldoende inruilwaarde hadden, kon ik er nog een GF110mm f/2.0 R LM WR bij kopen. Wat een top lens!

Ik ben heel erg tevreden met de kwaliteit en het gemakt van mijn Fujifilm set. Met de XH-1 kan ik heel veel mooie series schieten (reportage) en de GFX-50R gebruik ik in geregisseerde situaties waarbij de compressie van de 110mm en/of de uitmuntende beeldkwaliteit vereist is. Overigens heb ik al gemerkt dat de GFX ook in reportagesituaties gewoon snel genoeg is om te gebruiken. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan enkele platen van de trouwceremonie, of van de bruidsfotoshoot, maar de camera hangt ook om mijn hals wanneer we een korte wandeling maken.

 
Bye+bye+Nikon
 
 

Inmiddels zijn de eerste GFX beelden voor publicatie ingestuurd. Deze blijven uiteraard nog even onder de pet tot ze uit de pers komen rollen. Dus… stay tuned!

Groetjes,

Maik

Maik-Jansen-Black-Low-Resc.png
 
Hier heb ik de Fujifilm XH-1 vast. De foto is gemaakt met de GFX-50R op een statief.

Hier heb ik de Fujifilm XH-1 vast. De foto is gemaakt met de GFX-50R op een statief.

JPEG Service

2 Comments

JPEG Service

JPEG of RAW? Elke workflow heeft zijn voors en tegens. In dit blogje vertel ik hoe ik JPEG inzet om snel na de shoot vast een beeld te kunnen leveren en RAW voor het precisiewerk.

Enjoy!

Maik

2 Comments